Wannura Anatomi

TERAPI KESIHATAN ALAMIAH

G-Spot (Titik G)

Posted by zainura66 di 8 Ogos 2014

G-Spot

Apa itu G-Spot (Titik G) ?

Titik G atau titik Grafenberg (bahasa Inggeris: G-spot) juga kadangkala dipanggil lelangit faraj adalah satu kawasan yang boleh ditemui dibelakang tulang pubik wanita. Ia sebahagian dari span uretra. Sesetengah orang percaya ia adalah saraf dalam sistem pembiakan wanita. Jika titik G terangsang ketika hubungan seks, ia akan menyebabkan sensasi kenikmatan seperti puncak syahwat dan pancutan mani perempuan. (Definisi oleh Wikipedia)

Ia juga dikatakan satu titik atau daerah sensitif yang terletak di vagina bahagian dalam antara tulang belakang kemaluan dan leher rahim. Mengikut sejarahnya, Dr. Ernest Grafenberg yang memperkenalkan titik ini buat pertama kali di dalam bukunya The G-Spot and Other Recent Discoveries About Human Sexuality yang diterbitkan pada tahun 1980. Menurut beliau, seorang wanita akan mengalami orgasme ketika titik G ini diransang secara intensif. Jenis orgasme yang dialami disebut orgasme vaginal atau G-Spot orgasme yang dapat membuat wanita menyemburkan cairan dari urethranya di saat orgasme. Peristiwa ini disebut juga Female Ejaculation atau Squirt.

Satu Respons to “G-Spot (Titik G)”

  1. […] caranya mencari G-Spot? Inginkan panduan? Sila rujuk di sini (18sx* – untuk mereka yang sah di sisi undang-undang untuk […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: