Wannura Anatomi

TERAPI KESIHATAN ALAMIAH

Zakar dan anatomi zakar

Posted by zainura66 di 7 November 2012

Apakah itu zakar atau Penis ?

Zakar atau Penis adalah merupakan organ seksual atau kemaluan atau alat sulit bagi seorang lelaki untuk membuang air kecil dan persetubuhan seks (mengeluarkan air mani), yang terletak di bahagian bawah perut di antara kedua-dua pelikat kaki serta di dasar tulang pelvik. Ia kadang-kala di panggil batang, balak, pisang atau penis.

Apakah bahagian-bahagian yang ada pada zakar (penis) seorang lelaki? Bagaimana zakar anda membesar, meransang dan apakah fungsi di setiap zakar lelaki atau suami.

Pada sebatang zakar lelaki ada beberapa struktur kuasa yang memberi rangsangan apabila disentuh dan ianya juga akan memberikan keseronokan dan kenikmatan yang dapat dirasai oleh wanita. Antara bahagian yang terdapat di zakar lelaki ialah buah zakar, batang zakar, takuk zakar, kepala zakar, biji zakar, lubang zakar, gigi zakar, ekor pari dan urethra (saluran kencing).

Jika anda beranggapan bahawa zakar hanyalah sebatang daging yang berotot dan berkulit yang berisi darah ketika anda sedang tegang, maka pendapat tersebut adalah besar atau setidaknya pernyataan tersebut merupakan satu pandangan yang terlalu sederhana untuk mendefinisikan erti zakar, sedangkan mekanisme dari tegang itu amat kompleks dan menarik. Mari kita lihat dahulu struktur yang membangun zakar tersebut.

Anatomi Zakar atau Penis

Di dalam zakar terdapat tiga struktur ereksi; ketika zakar dalam keadaan lembik maka zakar akan menyerupai seperti satu sponge yang berbentuk silinder – kecuali jika dalam keadaan normal akan menjadi membesar bila darah mengalir. Salah satu silinder terletak pada pangkal zakar mengelilingi uretra iaitu silinder yang bernama corpus spongiosum. Dua silinder yang terletak di sisi bahagian sebelah atas zakar; setiap silinder ini bernama corpus cavernosum.

Corpora cavernosa (himpunan dari corpus cavernosum) berperanan dalam membentuk kekerasan zakar ketika tegang, sementara itu corpus spongiosum membuatnya lebih lembut, hal ini dapat anda buktikan sendiri. Salah satu dari dua arteri utama zakar terdapat di sepanjang pertengahan setiap corpus cavernosum di mana darah mengalir dari zakar menuju jantung melalui urat darah-urat darah halus yang terletak di bawah kulit. Kelenjar Cowper menyimpan cairan pelumas ejakulasi yang biasa disebut dengan “pre-cum”. Bahagian batang dari zakar yang tertanam jauh di dalam tubuh, menyebabkan mengapa batang zakar tidak bonyok (lembik) seperti buah zakar. Di sekeliling batang zakar terdapat jaringan penyambung dan seluruh batang zakar di lindungi oleh lapisan kulit yang tipis.

Organ tersebut terdiri dari :

2 ruangan atau bahagian yang berbentuk silinder disebut corpora cavernosa , Bahagian ini adalah sepanjang penis terdiri dari anyaman pembuluh darah dan banyak terdapat jaringan-jaringannya. Uretra, iaitu saluran yang mengalirkan air kencing (urin) dan sperma, yang merintang di bahagian bawah di antara kedua corpora cavernosa. Bahagian yang berperanan dalam ereksi (ketegangan) iaitu, corpora cavernosa, dua pembuluh darah arteri dan beberapa pembuluh darah vena dan serabut saraf. Glans Penis atau Kepala penis, berada di hujung penis, bagi yang belum di sunat atau di sirkumsisi, bahagian ini tertutup oleh kulit atau frenulum. Meatus, saluran keluar di hujung penis yang mengalirkan urin dan sperma.

Ketika lelaki mendapat rangsangan seksual (baik secara fizikal ataupun mental), urat saraf dihantar ke suatu tempat yang terletak pada pangkal urat saraf tulang belakang yang disebut pusat tegang. Saraf tersebut terbentang melalui pusat tegang sampai ke zakar dan memberikan mesej yang mengakibatkan berlaku suatu substansi, iaitu asetilkholin, yang menyebabkan arterioles (arteri-arteri kecil) didalam batang zakar membesar atau melebar. Pada saat yang sama, otot-otot di sekeliling urat pada pangkal zakar mengecut, mengahalang aliran darah keluar dari zakar. Akhirnya, batang zakar mula penuh dengan darah dan memanjang. Ketika memanjang, zakar secara keseluruhan mula membesar dan mengeras Meskipun pusat tegang yang berada pada saraf tulang belakang berperanan dalam memberi ketegangan, tetapi otak juga memainkan peranan yang penting. Otak terlibat secara langsung mengirim mesej ke pusat tegang dan menyebabkannya melakukan aksi, hal ini dapat menjelaskan mengapa gambar-gambar yang merangsang ketika dilihat dapat menimbulkan tegang. Otak selain menyebabkan tegang, ia juga dapat menghalang dari terjadinya tegang. Sistem saraf terdiri dari dua subsistem – sistem saraf simpatik dan sistem saraf parasimpatik. Sistem saraf simpatik berfungsi untuk hal-hal yang berkaitan dengan rasa takut, reaksi balasan, dan ejakulasi. Sementara itu saraf parasimpatik berfungsi dalam hal-hal yang berkaitan dengan ketenangan, menggerakkan otot organ-organ yang berhubungan dengan pencernaan, dan sebagainya. Sistem saraf parasimpatik juga berfungsi dalam mengakibatkan terjadinya tegang.

Jika kedua sistem ini bekerja saling berlawanan, rasa takut – atau orgasme – ia boleh menghalang terjadinya ketegangan. Itulah sebabnya mengapa anda cenderung kehilangan tegang setelah ejakulasi, sedangkan orgasme merupakan suatu peristiwa besar bagi sistem saraf simpatik, maka pada saat orgasme muncul, hal ini pada dasarnya melemahkan sistem saraf parasimpatik untuk sesaat dan menyebabkan tegang menghilang. Dalam konteks ini, jelaslah mengapa impotensi (ketidakmampuan untuk melakukan tegang sesuai dengan tuntutan yang diinginkan) merupakan masalah bagi sejumlah lelaki – jika mereka merasa resah bahwa mereka tidak akan mampu melakukan hubungan seksual maka sistem saraf simpatik mereka yang mendominasi. Sebenarnya hal ini membuat mereka lebih sulit lagi untuk mencapai tahap ketegangan yang optimum.

Maka kunci untuk menegang adalah merasa rileks. Ketegangan zakar tidak semestinya berhubungkait dengan hubungan aktiviti seksual, terutama pada lelaki yang masih berusia muda. Tegang yang bersifat spontan merupakan hal yang umum dialami oleh para remaja lelaki, tetapi tidak ada yang dapat mereka lakukan untuk mengatasi hal ini. Tegang juga seringkali muncul pada saat tidur dan menyebabkan anda bangun dalam keadaan zakar yang tegang.

Fakta mengenai anatomi zakar.

Zakar terdiri dari 3 rongga utama, 2 rongga atas adalah rongga menyokong ketegangan yang dinamakan Corpora Cavernosa (Corpus Cavemosum) dan 1 rongga di bawahnya adalah saluran kencing dan sperma, namanya Corpus Spongiosum. Pada saat tegang, darah akan mengalir ke semua rongga tersebut terutama pada Corpora Cavernosa. Oleh itu seberapa besar zakar anda ditentukan oleh besarnya 2 rongga ini untuk menampung darah ketika tegang atau ereksi. Jadi kalau 2 rongga ini besar maka secara automatik zakar anda akan besar juga. Dengan itu, bagaimana caranya supaya menjadi besar ? Anda boleh membesarkan 2 rongga tersebut dengan amalan urutan.

Apabila zakar anda menegang, otak anda akan menghantar hormon di mana ianya akan mengarahkan pengepaman darah untuk mengisi tisu-tisu penegang. Bilamana semua ruang di dalam tisu penegang berisi dengan darah sepenuhnya, zakar anda akan menegang sepenuhnya. Itulah saiz zakar anda. Cuba bayangkan jika anda mempunyai saiz tisu penegang yang besar? Sudah tentu zakar yang menegang itu akan menjadi lebih besar dan panjang !!!

Tisu penegang (Corpora Cavernosa) boleh diperbesarkan dengan menjalankan latihan pengurutan zakar, latihan tuam panas dan pemberat. Segala-galanya bergantung kepada latihan. Tahukah anda bagaimana pembina badan menjadikan badan mereka tegap dan sasa? Latihan yang betul. Oleh itu latihan amat penting .

Apa itu testis zakar?

Testis zakar adalah organ reproduktif lelaki yang mengeluarkan hormon testosteron yang memberikan seorang lelaki ciri-ciri kelelakian. Testis zakar terletak di dalam kerandut yang dipanggil skrotum yang berada di bawah zakar. Bentuk testis adalah bujur dan rasa licin dan kenyal apabila disentuh dengan tangan.

Testis atau Buah zakar berfungsi sebagai tempat menyimpan air mani dan ia amat sensitif apabila disentuh dengan benda keras dan kasar.

Bagaimana Ereksi Boleh Terjadi ?

Apakah itu Ereksi ?
Ereksi adalah suatu keadaan di mana penis atau zakar itu menjadi mengeras, menegang dan bertambah ukurannya samada panjang atau diameternya (besar). Ereksi di mulai di otak anda. Stimulasi fizikal atau rangsangan secara mental dapat menyebabkan serabut saraf di otak mengirimkan isyarat kimiawi ke serabut saraf yang berada di penis, kemudian memerintahkan pembuluh darah di penis menjadi rileks sehingga darah dapat mengalir bebas ke penis mengisi corpora cavernosa. Ketika darah berada di penis, darah akan terperangkap di corpora cavernosa dengan tekanan yang tinggi sehingga penis boleh “berdiri” atau ereksi. Rangsangan kimiawi dari otak ini berjalan terus menerus sehingga penis boleh ereksi berlanjutan. Ereksi menurun atau penis kembali mengecil jika darah yang terperangkap di penis tersebut di lepaskan kembali, sehingga tekanan di penis menurun dan penis akhirnya menjadi kendur (normal) kembali.

Bagaimana Ejakulasi terjadi ?

Apa itu Ejakulasi ? Ejakulasi, pelepasan cairan semen (air mani) pada saat klimaks, ini terjadi atau dicetuskan ketika seorang lelaki mencapai puncak kenikmatan syahwatnya. Stimulasi seksual menyebabkan serabut saraf yang berada di penis mengirimkan isyarat kimiawi ke spinal cord (saraf tulang belakang) lalu ke otak, kemudian otak mengirim balik isyarat kimiawi tersebut untuk menciptakan ejakulasi. Ejakulasi terdiri dari dua fasa.

Fasa pertama : vas deferens merupakan suatu saluran yang menyimpan dan mengalirkan sperma dari testis, berkontraksi sehingga mendorong sperma menuju ke kelenjar prostat dan uretra, sperma bercampur dengan cairan prostat menjadi cairan yang di sebut semen atau ejakulat, ini lah yang keluar dari penis saat ejakulasi.

Fasa kedua: otot pada bahagian dasar penis berkontraksi setiap 0.8 saat dan mendorong atau memancutkan cairan semen keluar boleh sehingga lima pancutan.

21 Respons to “Zakar dan anatomi zakar”

 1. chung said

  hi

 2. chung said

  hello,saya mempunyai masalah pada zakar saya,,,,,,cerita macam ini,masa muda saya suka melancap,,,,melancap kuat sangat,,,,,boleh dikatakan tiap-tiap hari,,,,,sampai sekarang….sudah 10 tahun saya melancap,tak henti-henti……
  tapi,.saya cepat terpancut air mani,,,,,,saya juga selalu mimpi basah,……….ada masanya kadang-kadang 1 minggu 2-3 kali,,1 bulan 2-3 kali.\
  sebenarnya masalah ini sudah lama di minda saya,,,,,saya selalu mimpi basah……..saya nak hentikan mimpi basah ..boleh tak
  tapi saya cepat terpancut air mani……../…
  dulu sebelum melancap,,,,,,…masa tengok perempuan tak pakai baju,,,tengok gambar porn,,tengok video lucah,,,tak jadi masalah,,tak akan terpancut air mani….
  tapi selepas saya melancap,,,,,,,masa saya tengok gambar video sex,,gambar nude,,,,,,akan terpancut air mani,,walaupun saya tak masturbasi.
  kenapa boleh jadi macam itu………..sampai send message kepada perempuan,cakap phone dengan perempuan juga boleh terpancut air mani…….
  apa punca sebenarnya……..saya terseksa banyak tahun………………boleh bantu saya tak………………..\
  kenapa saya boleh terpancut air mani walaupun saya tak masturbasi……..cuma tengok gambar video sex……..
  tapi.,,,,,,selepas saya mulanya melancap dan mulanya minat dan taksub melancap ini………..
  saya rasa zakar saya MEMPUNYAI MASALAH,,,,,,sekarang zakar saya,,,tegang,,,,,juga……….tapi terpancut air mani,,,,,,terfikir sex,,bersetubuh,, fikir sex-sex ,,,,,,,pun boleh terpancut air mani,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,tengok gambar perempuan cantik nude porn,,,,pun boleh terpancut air mani,,,walaupun tak beronani…………
  kenapa boleh jadi macam itu,,,,,,,apa simptom utama berlakunya………….
  sekarang saya jarang beronani,,,,,,,,,,,tapi masalahnya bila saya tengok gambar atau video sex,,saya akan terpancut air mani di seluar dalam saya……..dan juga mimpi basah selalu…..tapi sebelum saya mulanya melancap.,…….tak ada masalah bagi saya,,,,,tengok gambar video sex,nude porn.,..tak akan terpancut air mani dan juga mimpi basah………….tapi sekarang sudah lain,,,,,,,sudah 10 tahun,,saya macam ini,……
  asyik terpancut air mani ,,sewaktu tengok gambar video sex,,,,,,,,cakap dengan perempuan,,tengok cerita sex,,,,,,gambar sex,,,,,hantar message kepada perempuan ,,pun boleh terpancut air mani,,,,,,kenapa?
  saya sekarang nak hilangkan mimpi basah,,,,,,,,,,dan juga nak hilangkan air mani terpancut sewaktu tengok gambar video sex..
  macam mana nak hilangkan,,,,,,,,,,,,,air mani terpancut sewaktu tengok gambar itu,,,,,,,,,dan juga tak mahu ada lagi mimpi basah
  \dulu ,,tak pernah mimpi basah sekalipun,,,masa itu tak melancap lagi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,sekarang selalu mimpi basah………juga selalu terpancut air mani,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  harap………………….boleh bantu saya,,,,,,,,mengatasi masalah ini……………………..\

  adakah melancap normal bagi semua lelaki.
  adakah mimpi basah normal bagi semua lelaki………..
  mimpi basah,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,bagi normal,,,,,,,,,,,,,berapa kali,,,,,,,,,,,,,1 minggu,,,atau 1 bulan…….berapa kali mimpi basah dianggap normal,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,berapa kali pula mimpi basah,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,dianggap abnormal…………..

  • zainura66 said

   Hai Chung,

   anda kerap bermimpi basah adalah akibat daripada kekerapan menonton filem-filem porno / lucah, sering melihat gambar-gambar wanita bogel, cerita seks dan sebagainya. Oleh kerana otak anda sentiasa dirakam dengan bahan- bahan tersebut serta terbawa kepada mimpi semasa tidur. Melakukan onani akan membuatkan anda lemah syahwat pada satu hari nanti. Sila klik

   Nasihat admin, jika Chung ingin mengelakkan diri dari terus bersikap sebegini, Chung mestilah mengubah cara hidup, ubah tabiat pemakanan dan sentiasa sibukkan diri dengan melakukan perkara-perkara yang berfaedah seperti berjogging atau beriadah melakukan aktiviti-aktiviti lasak seperti masuk hutan untuk mengelakkan anda daripada mengingati perkara-perkara tersebut. Admin rasa Chung akan berjaya mengubahnya jika anda benar-benar ingin berubah.

   Janganlah sia-siakan zaman remaja anda ini kerana ia akan merugikan diri anda sendiri. Ingat, suka beronani akan menjejaskan kesihatan anda nanti. Dengan itu, sayangilah diri anda sebab tidak ada orang lain yang boleh menyayangi diri anda melainkan diri anda sendiri….Dengan itu anda mesti berubah!!!!

 3. I would like to add when you do not actually have an insurance policy or you do not take part in any group insurance, you
  might well benefit from seeking assistance from a health insurance broker.
  Self-employed or people who have medical conditions usually seek the help of one health insurance brokerage service.
  Thanks for your short article.
  Thanks for your article. I would love to say that your health insurance brokerage
  service also works best for the benefit of coordinators of the group insurance.

  The health insurance broker is given an index of benefits
  wanted by anyone or a group coordinator. Such a broker may is seek out individuals or
  perhaps coordinators which best match up those needs.

  Then he shows his ideas and if the two of you agree, the particular broker formulates a contract between the two parties.

  We would also like to express that most of those who find themselves devoid of health insurance are normally students, self-employed and people
  who are without a job. More than half of the uninsured are under the age
  of Thirty-five. They do not feel they are looking for health insurance simply because they’re young and healthy. Its income is usually spent on houses, food, plus entertainment. Some people that do represent the working class either entire or part-time are not given insurance by their jobs so they go without due to rising valuation on health insurance in the us. Thanks for the suggestions you discuss through your blog.
  Thanks for the thoughts you share through your blog. In addition, a lot of young women exactly who become pregnant usually do not even seek to get medical care insurance because they are full of fearfulness they couldn’t qualify.
  Although a lot of states currently require that
  insurers give coverage in spite of the pre-existing conditions.

  Rates on all these guaranteed options are usually larger, but when with the high cost of medical care it may be any safer route to take to protect your current financial potential.

  I have observed that of all kinds of insurance,
  health care insurance is the most debatable because of the
  turmoil between the insurance cover company’s need to remain adrift and the customer’s need
  to have insurance cover. Insurance companies’ income on overall health plans are certainly low, therefore some firms struggle to profit. Thanks for the strategies you share through this site.

 4. alongan said

  Hai admin. saya ada soalan.

  apakah yg dimaksudkan dengan baris ni? saya kurang faham.

  ‘Fasa kedua: otot pada bahagian dasar penis berkontraksi setiap 0.8 saat dan mendorong atau memancutkan cairan semen keluar boleh sehingga lima pancutan. ‘

  adakah ia bermaksud yg zakar lalaki ketika bersetubuh boleh pancut sehingga 5 kali dalam 1 malam? (lepas pancut yg pertama masih keras. kemudian sambung semula. pancut kali ke2. masih keras lagi. sehingga yg ke5 baru zakar lembek.) adakah begitu?

  kalau betul, boleh ajarkan bagaimana utk melakukannya?

  • zainura66 said

   Kepada sesiapa yang boleh membantu saudara alongan, sila berikan jawapan kepada persoalannya ini. Terima kasih.

 5. Good day! This is kind of off topic but I need some help
  from an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking
  about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thank you

 6. each time i used to read smaller articles or reviews which as well clear their motive,
  and that is also happening with this piece of writing which I am
  reading now.

 7. Mattie said

  Hey there just wanted to give you a quick heads up and let
  you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its
  a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 8. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.
  I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is really a terrific web site.

 9. I am curious to find out what blog platform you happen to be utilizing?
  I’m experiencing some small security issues with my latest site and I’d
  like to find something more secure. Do you have
  any recommendations?

 10. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did
  you create this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own website and want to find out where you got this from or what the theme is named. Thank you!

 11. What’s up to every body, it’s my first go to see of
  this website; this blog consists of awesome and genuinely fine information for visitors.

 12. Hello, just wanted to tell you, I enjoyed this article.
  It was funny. Keep on posting!

 13. This paragraph will help the internet viewers
  for building up new web site or even a blog from start to end.

 14. Gabriel said

  It’s actually a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this useful
  information with us. Please keep us informed like this.
  Thank you for sharing.

 15. Great blog here! Also your web site loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to
  your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 16. Erica said

  I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 17. Tengku said

  Sy pun ade masalah juga air mani terlekat di batang zakar cm mna?

 18. bachrudin said

  Saya minta info

 19. […] 11. Kelenjar penis […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: